PIERNICZKI DRUGA WERSJA

Pierwsza wersja pierniczków tutaj

2015-11-28 13.25.31

 

Składniki ponad 50szt

do posmarowania rozbełtane jajko

Do naczynia włożyć masło i miód, podgrzać to 2min/37st/obr1

Dodac cukier, mąkę, jedno jajko, sodę i przyprawę do piernika, oraz pozostałe przyprawy wymieszać 6s/obr5

następnie wyrobić 1 min./interwał.

Rozgrzać piekarnik na 150 stopni. Wyrobione ciasto wykładamy na stolnice posypana delikatnie mąką i wałkujemy.

Następnie wycinamy foremkami rózne kształty.

Smarujemy pierniczki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut.

(ja piekłam 9 minut)

Wykonanie tradycyjne

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą, kakao i przyprawa do pierników. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, jajko i miód. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, podsypując mąką rozwałkować do grubości 2-3 mm. Wybranymi foremkami wycinać pierniczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papieże do pieczenia i piec przez około 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C.
Pierniki można udekorować lukrem albo polewą, choć bez dodatków również smakują pysznie.

2015-11-28 11.48.56

2015-11-28 11.52.27

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “PIERNICZKI DRUGA WERSJA

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s