CIASTO MILKY WAY Z MASĄ MLECZNO ORZECHOWĄ

2015-11-29 11.45.05

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek (temp. pokojowa)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 – 3 łyżki kakao

do posmarowania biszkoptu frużelina wiśniowa

Masa mleczno-orzechowa

  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g margaryny/masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego (16 g)
  • 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
  • 30 g orzechy włoskie zmielone

Polewa

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 6 łyżki mleka

Prostokątną formę 25×36 wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać, zmiksowałam na bardzo małych obrotach. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st. i piec około 25 – 30 minut. Biszkopt wyjąć z formy, lekko przekładając na kratkę do przestudzenia, aby nie opadł. Ostudzić i podzielić na 2 części. Spód posmarować frużeliną.

Masa: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. W tym czasie miękką margarynę(ja dodałam masło) utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku, i zmielone orzechy włoskie. Masę dokładnie wymieszać.  Posmarować spód i połozyc drugi biszkopt.

Polewa: Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Polać polewą wierzch ciasta i wyrównać.

źródło z internetu po modyfikacji
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s