RAZOWIEC ŻYTNI NA ZAKWASIE Z PESTKAMI DYNI

2015-11-19 16.40.24

2015-11-20 13.22.09

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Składniki:

zaczyn:

ciasto właściwe

cały zaczyn

Thermomix

W naczyniu podgrzac wodę z miodem, dodać zaczyn cały, mąki, ziarna, płatki i sól

wyrobić 3 minuty/interwał

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem ( u mnie dwie formy jedna silikonowa 12 cm i druga taka sama tylko metalowa i ona była wyłożona papierem) namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać płatkami, przykryć i odstawić do wyrastania na 4 godziny w temperaturze pokojowej (włożyłam do nagrzanego piekarnika do 40 st)

Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 220 st. góra + dół, spryskać wodą i wstawić chleb.

Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 190 st. i piec 20 minut. Górę mozna przykryć folią aluminiową aby nie spiekła się góra.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce do ostudzenia.

2015-11-19 11.10.42

Metoda tradycyjna

W dniu pieczenia: wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczynd dodać pestki i płatki.  Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem ( u mnie dwie formy jedna silikonowa 12 cm i druga taka sama tylko metalowa i ona była wyłożona papierem) namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać płatkami, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4 godziny w temperaturze pokojowej (włożyłam do nagrzanego piekarnika do 40 st) Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 220 st. góra + dół, spryskać wodą i wstawić chleb.

Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 190 st. i piec 20 minut. Górę mozna przykryć folią aluminiową aby nie spiekła się góra.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce do ostudzenia.

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s