MAKARON

2015-11-22 15.22.13

2015-11-21 17.00.11

Składniki

  • 200 g mąka pszenna typ 500 Młyn Kopytowa
  • jajko
  • 1/2 łyżeczka kurkumy mielonej Skworcu
  • szczypta soli
  • 50 g wody i ewentualnie odrobina do dolania podczas wyrabiania(jeśli ciasto za suche

Do naczynia włożyć składniki po kolei, wymieszac 10 s/obr 2 potem wyrobić 3min/interwał. Ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką, podzielić na pół i każdy placek rozwałkować podsypując delikatnie mąką, nie może kleić się ciasto. Odłożyć placki na ścierki bawełniane do podsuszenia na 20minut, potem ciąć wg uznania. Ja wykorzystałam nóż okrągły do pizzy 😉 rozłożyć paseczki makaronu na stolnicy do wysuszenia. Makaron wrzucamy na gotującą sie wodę osoloną łyżeczką soli, gotujemy 3 minuty.

Metoda tradycyjna

Wszystkie składniki wymieszać w misce, potem wyrobić mikserem z hakiem do momentu połączenia składników aż bedzie odchodzić od ścianek miski. Wyłożyć na stolnicę i dalej wyrobić w jednolitą kulę.

Dalej postepować wg opisu wyżej.

2015-11-21 16.01.06

2015-11-21 16.01.46

2015-11-21 16.50.35

2015-11-21 16.59.50

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s