SAJGONKI Z RYŻEM I WARZYWAMI

SAMBAL OELEK to pasta na bazie ostrych papryczek chili. Najczęściej znajduje ona zastosowanie jako sos lub przyprawa do potraw. Przy używaniu pasty SAMBAL OELEK wskazany jest umiar i delikatność gdyż cechą charakterystyczną tej pasty jest ostry smak.

SAMBAL OELEK jest doskonałą przyprawą do dań z mięs i makaronów. Dzięki dodatkowi pasty z chili potrawy zyskują ostry smak i ciekawy aromat. źródło

2015-11-19 15.20.20

Składniki

  • papier ryżowy Skworcu
  • ryż brązowy dwa woreczki
  • marchew 1 szt
  • papryka zielona 1/2
  • papryka żółta 1/2
  • parę sztuk grzybki Mun Skworcu
  • cebulka dymka dwie szt.
  • pieczarki 5 szt.
  • łyżka sambal oelek Skworcu
  • 3 łyżki fix do potraw chińskich
  • łyżka ocet balsamiczny
  • olej do podsmażenia sajgonek

2015-11-19 12.42.34
Grzybki Mun po namoczeniu

 

woda przegotowana nie gorąca nie letnia do namoczenia papieru ryżowego

Grzybki zalać wrzątkiem na 1 godzinę. Odcedzić i pokroić w paseczki.

Ryż ugotować, marchew obrać, pokroić w cienkie paski, paprykę również, cebulę poszatkować drobno ze szczypiorkiem.

Fix wymieszać w wodzie ( pół szklanki).

Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulkę zeszklić, wrzucić pieczarki i cebulkę ze szczypiorkem podsmażyć wlać szklankę wody poddusić 15 minut, dodac ocet wymieszać, dodać pozostałe warzywa i grzybki pokrojone drobno i podsmażyć, dolać trochę wody smażyć bez pokrywki do wyparowania wody, dolać znowu odrobinę wody, dodac sambal, wymieszać i poddusić 10 minut. Wlać fix i wymieszac, podgotować ok 10 minut do zgęstnienia. Wrzucić ugotowany ryż i wymieszać podsmażyć chwilkę ok 5 minut mieszając. Zdjać z palnika przełożyć do miski i porządnie wymieszać. przestudzić. Zagotować wodę, wlać na patelnię do naleśników i namaczać każdy płat ryzowy osobno, po namoczeniu od razu nakładać farsz zwijać jak gołąbki, kłaść na rozgrzany olej i smażyc z obu stron na złoty kolor, podawać polane sosem słodko kwaśnym 🙂

Sklep Skworcu polecam z całego serca, produkty bardzo wysokiej jakości, niskie ceny, ekspresowa wysyłka, towar zabezpieczony, rewelacyjny kontakt ze sprzedającym…

2015-11-19 15.21.04

2015-11-19 15.20.36

Grzyby to jeden z najszczodrzejszych darów naszych lasów. Mimo, iż nie imponują pod względem składników odżywczych, są prawdziwym skarbem polskiej kuchni. Można je przygotowywać do spożycia na różny sposób: jako marynowane, smażone, duszone, gotowanej, jako składnik zup, sosow, potrawki.

Grzyby Mun to jedne z najbardziej popularnych grzybów w kuchni Chinskiej:

– mają kształt połafdowanych miseczek,
– delikaty grzybowy smak,
– dobrze chłoną smak innych potraw,
– po ugotowaniu nabierają chrupkiej konsystencji.

źródło

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s