ROSÓŁ Z THERMOMIXA

Od kiedy mam Thermomix rzadko gotuję rosół na gazie…wiecie dlaczego?

W thermomix jest idealny..klarowny jest pyszny, przepis na rosół w thermomix stworzyłam ja, jest przepis nawet na przepisowni, który dodałam po raz pierwszy jak zrobiłam 🙂 teraz tylko wychodzi jeszcze lepszy…Zapraszam na rosołek.

2015-11-16 15.51.35

Składniki

  • 1 marchew obrana
  • 1/2 sredniego selera
  • mała część pora
  • 1 pietruszka srednia
  • 2 ziela angielskie Tradismak
  • 1 liść laurowy Tradismak
  • 1500 g wody
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki bulionu drobiowo-wołowego zrobionego w TM
  • 1 mała cebula, przypalona
  • pieprz do smaku
  • łyzka przyprawy uniwersalnej zrobionej w TM
  • liście pietruszki opcjonalnie
  • 100 g roztbef
  • porcja rosołowa mały kawałek

makaron swojski

1 etap

obrać cebulę i pokroic na plasterki, przysmazyc na patelni a nawet przypalić.

Warzywa obrac opłukać, przekroić na pół.

2 etap

Do naczynia Zablokowany nalać wodę najlepiej filtrowaną (zimna) wrzucic cebulkę, 2 łyżeczki bulionu wykonanego w TM, do koszyczka włozyć skrzydełka, kawałek roztbefu posypać przyprawa uniwersalną, wsypać przyprawy (pieprz) włozyc pozostałe składniki. Koszyk włozyc do naczynia nałozyc pokrywę nastawić15min/100st/obr1 nałożyc miarke ale tak pochyloną podobnie jakby pokrywka uchylona. Po tym czasie nastawić 60min/90st/obr1 bez miarki, po czasie ustawić jeszcze 15minut/90st/obr1

Można zrobić również tak, że pierwszy czas przy zamkniętej miarce 10minut później 60minut przy uchylonej miarce Uśmiech

Można wykorzystać porcję z kaczki, rosołową z kurczaka, z indyka…

etap 3

wyjąc koszyczek za pomocą kopystki, przelać rosołek do garnka przez sitko (przecedzić) podawać z makaronem do rosołku, mozna oskubać skrzydełka odrobinkę marchewki przetrzeć, jak kto woli

smacznego

2015-11-16 15.52.05

Reklamy

5 uwag do wpisu “ROSÓŁ Z THERMOMIXA

  1. Wczoraj kupiłam termomiks, pamiętam to urządzenie sprzed chyba 15 lat, pamiętam wspaniałe postawy teraz próbuję od nowa oswioć się z urządzeniem, przepis na rosołek brzmi smacznie, jutro zaczynam😀

    Polubione przez 1 osoba

  2. Właśnie robię ten rosół. Zobaczymy co wyjdzie. Mam tylko pytanie ile gramów powinna mieć porcja mięsa i czy cebulę smażyć na tłuszczu czy na suchej patelni?

    Polubienie

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s