MAKARON SWOJSKI

2015-11-16 15.08.57

Składniki

  • 200 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa (plus dodatkowo do podsypania stolnicy)
  • 1 jajko
  • dwie szczypty soli

50-60 g wody

łyżeczka soli do zagotowania wody

dwie łyżki oleju do wody

Włożyć wszystkie składniki w podanej kolejnosci do naczynia wymieszać 10 s/obr 2, następnie wyrobić 1,5 min/interwał, wyłożyc na stolnicę obsypana mąką i wyrobić jeszcze, gdyby ciasto kleiło się do rąk podsypać mąką jeśli byłoby za suche dolać odrobinę wody..Ciasto idealnie plastyczne uformować w kulę podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na cienkie plastry pociąć w paski i nastepnie podsuszyć na 15minut pozostawić i później kroić w krótkie lub długie paski, pozostawić na stolnicy delikatnie obsypanej mąką, wysuszyć.

Gotować na wrzącej, osolonej łyżeczką soli wodzie, od momentu wypłynięcia dwie minuty.

Metoda tradycyjna

Na stolnicy zagnieść wszystkie składniki w plastyczne ciasto.

Dalej postępować wg opisu wyżej.

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “MAKARON SWOJSKI

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s