ŻUREK

2015-11-09 16.16.50

2015-11-09 13.33.05

Składniki

woda/wywar z  gotującej się kiełbasy

  • czosnek 4 ząbki
  • kawałek kiełbasy swojskiej
  • kawałek boczku świeżego
  • parówka wg uznania (można pominąć) ja dodałam, sprzątnęłam lodówkę
  • pieprz do smaku
  • dwa liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • przyprawa uniwersalna łyżka
  • ziemniaki wg uznania( wszystko zależy w jak dużym garnku robimy)
  • zakwas żurkowy( na duży garnek 5l cały słoik, natomiast na garnek 3 litry wlałam połowę słoika, pozostały zakwas schowałam do lodówki)
  • majeranek łyżka duża
  • łyżeczka chrzanu/można pominąć
  • jajka ugotowane na twardo
  • oliwa z oliwek do smażenia

Z zakwasu wyjąć czosnek, wymieszać.

Kiełbasa i boczek pokroić w kostkę podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek, odstawić.

Do garnka wlać wodę, lub wywar z kiełbasy, wrzucić liście i ziele, dodać czosnek pokrojony i ziemniaczki pokrojone w kostkę, zagotować przyprawić przyprawą uniwersalną gotować 15 minut pod przykryciem, lekko uchylona pokrywka na średnim ogniu, dodać podsmażone mięso i gotować razem 20 minut, doprawić pieprzem. Wlać zakwas wymieszać i zagotować do momentu zgęstnienia, mieszając na małym ogniu.

Pod koniec wsypać majeranek i dodać chrzan. Podawać z jakiem 🙂

2015-11-09 13.33.30

2015-11-09 13.32.49

2015-11-09 14.40.21

2015-11-09 16.16.50

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s