SZYNKA WĘDZONA

Własna szyneczka…świeżo z wędzarni wyciągnięta…soczysta 😛 kto tego nie lubi…uwielbiamy ❤ i dlatego dziś kolejna porcja szyneczki wędzonej domowym sposobem w beczuni 🙂 Jeśli cofniecie się kilka postów wstecz dowiecie się jak zrobić domową tanią wędzarnię 😉

2015-11-12 09.11.17

2015-11-12 09.10.01

Składniki

wody 600-800 g

drewno olcha do wędzenia

Siateczkę polecam zakupić ze sklepu Tradismak jest rewelacyjna, mocna. Posiadaja bogaty asortyment również przypraw do własnego wyrobu kiełbas czy szynek…

Wodę, liście laurowe, ziele, pieprz zagotować, przestudzić. Wsypać sól peklującą, czosnek i przyprawę John, wymieszać.

Mięso opłukać, osuszyć i włozyć do siatki wędliniarskiej. Tak przygotowane ponakłuwać i włożyć do zalewy peklować ok 2-3 tyg. lub nastrzyknąć kilka razy dookoła( do strzykawki wciągnąć zalewe przygotowaną i wbić się w mięso wstrzykując zalewę, kilka razy w  różne miejsca) włożyć do zalewy i peklować ok 7 dni.

2015-11-03 15.01.18

Dzień przed wędzeniem wyjąć z zalewy i powiesić do obsuszenia najlepiej na noc.

Mozna wędzić na małym dymie, moja wędzona była ok 3 godz. potem ją dopiekłam w piekarniku 20 minut temp. 190st

2015-11-10 19.47.21
Szyneczka uwędzona, przestudzona, przed włożeniem do piekarnika
2015-11-12 09.10.14
po dopieczeniu 🙂

2015-11-12 09.10.48

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s