KLUSKI JASNE I CIEMNE

2015-11-15 16.25.38

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • maka ziemniaczana( do dziury)równo z górą

KLUSKI JASNE

Aby uzyskać ciemne kluski należy po starciu odczekać, aż ściemnieją

400 g ziemniakow ugotowac w osolonej wodzie, odcedzic, przecisnac do miski przez praske.
230 g surowych ziemniakow utrzec na tarce jak placki ziemniaczane, dodać po chwili jak ściemnieją z pozostalymi ziemniakami, wymieszać do połączenia. Podzielic na 4 trójkąty. 1/4 tej porcji odlozyc na bok, powstalą „dziure” wypelnic maka ziemniaczaną. Wymieszać dłonią porządnie do połączenia wszystkich składników tak długo, aż uzyskamy jednolite ciasto. Na stolnicę wyjąć uformować rulon i pokroić paseczki 1cm i dłońmi rolować nastepnie delikatnie spłaszczać.

Kluski gotujemy w osolonej wodzie (1 lyzeczka soli)- woda musi wrzeć, wtedy wkładamy kluski, czekamy az wyplyna i gotujemy przez 1 minute. Nastepnie zalewamy 1 szklanka zimnej wody, by przerwac proces gotowania i przykrywamy przykrywka na ca 5 minut. -idealny sposob by kluski sie nie rozgotowaly.

2015-11-15 15.54.02

2015-11-15 16.25.59

Źródło z internetu

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s