PROSTE CHLEBKI NA ZAKWASIE

Kochani polecam te chlebki, szybko się je robi tylko musicie być cierpliwi i pięknie wyrosną 🙂 Z tego przepisu mozna otrzymać dwa chlebki lub jeden wiekszy i dwa mniejsze 🙂 tak właśnie zrobiłam ciasto podzieliłam na dwie keksówki dł.13cm i wyszły pyszne dwa chlebki. Zanim to wsystko zrobimy należy dokarmić zakwas na noc..

2015-11-11 21.46.09
zakwas dokarmiony na noc

2015-11-12 13.13.02

2015-11-12 12.39.17

2015-11-12 16.57.24

Chleb pszenno orkiszowy na zakwasie (keksówka 25, 27 cm)

Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650 (lub 500) Młyn Kopytowa
  • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 310 ml letniej wody
  • 10 g łyżeczki soli
  • płatki górskie do posypania chlebka

Papier do pieczenia do wyłożenia foremki

oliwa z oliwek do spryskania papieru

2015-11-12 08.15.21

Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól.

Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne.

Formę keksówkę 25-27 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskać oliwą (łatwiej odejdzie na papier po upieczeniu od chlebka) przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i posypać płatkami, przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 4 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.

Wierzch ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika.

Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszam temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.

Chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Wykonanie Thermomix

Przygotować keksówki lub jedną o dł. 25-27 cm, wyłożyc papierem, jeśli mamy silikonowe nie trzeba niczym wykładać.

Do naczynia wsypać mąki dodać sól, ziarna i zakwas, delikatnie wlać wodę

wyrobić 2-3 min/interwał do momentu aż ciasto bedzie odchodziło od ścianek naczynia. Przełożyć do formy i wyrównać zwilżana w wodzie łyżką. posypać płatkami i do wyrośnięcia ok 4 h. Odstawić przykryte do piekarnika nagrzanego do 40 st.

Nagrzewamy piekarnik do 220st skropić górę chleba i włożyć do piekarnika, pieczemy 20 minut zmniejszamy do 190st i pieczemy jeszcze 20 minut

2015-11-12 16.55.20

2015-11-11 21.45.50
Zakwas dokarmiony na noc

Chleb pszenny graham z dynią na zakwasie

dwie małe keksówki 11cm lub jedna 25cm

Składniki

forma: spryskać olejem obsypać bułka tartą

2015-11-12 08.14.57

Przygotować keksówki lub jedną o dł. 25 cm, spryskac olejem i posypać bułką tartą, jeśli mamy silikonowe nie trzeba niczym pryskac i sypać.

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i zakwas. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być po tym czasie plastyczne. Ciasto przekładamy do keksówki/keksówek. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 4 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch chleba skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.

Upieczony chleb po chwili wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Wykonanie Thermomix

Przygotować keksówki. Do naczynia wsypać mąki, zakwas dodać sól, ziarna, delikatnie wlać wodę, wyrobić 2-3 min/interwał do momentu aż ciasto bedzie odchodziło od ścianek naczynia. Przełożyć do formy i wyrównać zwilżana w wodzie łyżką.

Odstawić przykryte do piekarnika nagrzanego do 40 st.

Nagrzewamy piekarnik do 220st skropić górę chleba i włożyć do piekarnika, pieczemy 20 minut zmniejszamy do 200st i pieczemy jeszcze 20 minut.

Advertisements

2 uwagi do wpisu “PROSTE CHLEBKI NA ZAKWASIE

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s