ROSÓŁ DROBIOWY

CEBULA – Allium cepa

Kojarzy się nam głównie z łzami, jednak ta roślina w kuchni to istny skarb. Dodanie odrobiny cebulki pozwala nam cieszyć się wspaniałym aromatem każdej potrawy. Dodatkowo, dzięki zawartości wielu mikroelementów (siarka, fosfor, cynk, krzem) wspomaga odporność organizmu. Cebula jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, E, PP. Stosowana jest niemal w każdej kuchni świata. Idealny dodatek do zup, sznycli, dziczyzny, gulaszu, ryb, pieczeni.

źródło

2015-11-08 14.22.58

Składniki

woda

  • por
  • seler kawałek
  • pietruszka korzeń 2 szt
  • marchew 2 szt
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 2 szt
  • porcja rosołowa
  • przyprawa uniwersalna 1 łyżka
  • łyżka papryki czerwonej
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • makaron swojski/nitki do rosołu
  • pieprz do smaku
  • kilka liści bazylii
  • dwie łyżki suszonej cebulki Skworcu

Do garnka 5 litrowego włożyć wszystkie składniki zalać wodą i doprowadzić do zagotowania, potem gotujemy na małym ogniu bez przykrycia 2 h ( rosołek ma sobie delikatnie pykać )nie gotować na maxa!! gdyby pokazała się piana to należy ją łyżką wyjąć ponieważ jest to białko scięte wydzielone z mięsa. Po ugotowaniu, wyłowić łyżką cedzakową  wszystko i przyprawić rosół do smaku, podawać z makaronem ulubionym, można potrzeć marchewkę oraz obrać z porcji mięsko jeśli jest 😉

Jak zrobić idealny rosół? KLIK

2015-11-07 16.31.16

2015-11-08 14.23.24

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s