SOS PIECZARKOWY

2015-11-07 16.18.44

2015-11-07 17.08.28

Składniki

  • 400-500 g pieczarek
  • 1 większa cebula
  • szklanka wody przegotowanej
  • dwie łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • śmietana do zup, sosów 18% gęsta ( 3-4 łyżki )
  • łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • dwie łyżki oliwy z oliwek

plus dodatkowo szklanka wody do duszenia

Pieczarki umyć, pokroic wg uznania, wrzucic na patelnię z rozgrzana oliwą. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć. Wlać wodę i dusić pod przykryciem ok 20 minut mieszając. Do szklanki włożyć śmietanę, dodać mąkę wymieszać, dodać z patelni trochę wody dla zahartowania i dolać wody przegotowanej, wymieszać do uzyskania gęstej konsystencji jak śmietana wlać zawartość na patelnię i wymieszać podgrzać mieszając ok 5minut na małym ogniu. Jeśli mamy za gęsty dolać można wody lub wywaru warzywnego jeśli mamy.

Podawać do mięsa, gołąbków czy placuszków ziemniaczanych 😉

Smacznego.

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s