BUŁKI PSZENNE Z SEZAMEM

2015-11-06 20.01.17

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 650 Młyn Kopytowa
  • 15 g świeżych drożdży
  • 250 g mleka
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego Miody Wileńskich
  • łyżeczka soli
  • sezam biały do posypania
  • żółtko rozbełtane i odrobina mleka do posmarowania bułeczek

Mąkę przesiewamy do miski.

Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki i dodajemy miód.

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia.

Odstawiamy do przestygnięcia. Do drożdży wlewamy 50 ml letniego mleka z masłem, mieszamy i odstawiamy na minimum 5 minut.

Do mąki dodajemy sól. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy rozczyn.

Zaczynamy mieszać składniki (mikserem lub drewnianą łyżką).

Stopniowo wlewając pozostałe mleko wyrabiamy powoli ciasto. Po kilku minutach osiągnie formę elastycznej kuli. Przekładamy ją do misy i przykrywamy folią spożywczą.

Zostawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej porcji lepimy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, w równych odstępach. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na pół godziny.

Bułeczki chwilę przed pieczeniem pędzelkujemy żółtkiem. Na środku każdej bułki tępą stroną noża robimy nacięcie, aż do dołu, posypać sezamem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki z przedziałek pieczemy 15 minut, aż się zarumienią. Upieczone studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.

Wykonanie Thermomix

Do naczynia wlać mleko, drożdże, miód i dodać masło, podgrzewać tak długo, aż sie roztopi masło, ja ustawiłam 4 min/37 st/obr 2 przestudzić, do naczynia wsypać mąkę, sól i wyrabiać czas ustawić 2 min 30 s/interwał, ciasto będzie idealnie wyrobione jak zacznie odchodzić od naczynia,

przełozyc do miski i przykryc folią spożywczą do wyrośnięcia na 1,5 h.

Dalej postępowac jak w opisie wyżej

2015-11-06 19.34.24

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s