BUŁECZKI MAŚLANE Z KRUSZONKĄ I NADZIENIEM

Uwielbiam takie akcje 🙂 choć nie zawsze mam czas :/ spotykamy się z innymi blogerkami i nie tylko..wirtualnie pieczemy razem potem dzielimy się wpisami 🙂 dziś padła propozycja na pyszne maślane bułeczki..oj obudziła się w mojej głowie propozycja podania 😀 pomyślałam nadziać je pysznymi nadzieniami od Zentis..i wiecie co ? był to strzał w  dziesiątkę

2015-11-06 20.57.09

Składniki 14 szt.

  • 500 g mąki pszennej typ 650 Młyn Kopytowa
  • 100 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 240 ml mleka ( plus dodatkowo 60 g do dolania podczas wyrabiania )
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie 

Kruszonka:

  • 70 g miękkiego masła
  • 70 g mąki krupczatki lub pszennej
  • 70 g drobnego cukru

Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Wykonanie Thermomix

Do naczynia wlać mleko, drożdże, cukier podgrzać 2 min 30 s/37 st/obr 2 zostawić do wyrośnięcia zaczynu ok 10 minut. Masło stopić w rondelku, przestudzić.

Do naczynia na zaczyn wlać masło, dodać mąki, i sól i jajko wyrobić gładkie elastyczne ciasto, gdyby ciasto było za suche podczas wyrabiania dolać mleka i wyrabiac dalej, ciasto ma odchodzic od scianek naczynia, elastyczne ma być 😉

Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 godz. aż podwoi swoją objętość.

Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie, lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.

Kruszonka: Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wymieszać 25 s/obr 5-6

2015-11-06 20.00.35

2015-11-06 21.15.02

2015-11-07 10.39.50

Metoda tradycyjna

Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.

Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 godz. aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie 
lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.

Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.

Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

2015-11-07 10.41.18

2015-11-07 10.40.38

2015-11-07 10.35.33

Piekły również

BożenaEwaJola, Aneta, Asia, Edyta, Beata, Angelika, Szóste niebo, Ewa, Agnieszka, Iza, Małgorzata, Alina, Olga, Bernadetta, Iwona, Wiosenka…, Joanna, Coś słodkiego, Iwona, Małgosia, Kasia

Advertisements

9 uwag do wpisu “BUŁECZKI MAŚLANE Z KRUSZONKĄ I NADZIENIEM

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s