CHLEB TOSTOWY

Chlebek wyszedł przepyszny, mówię wam idealnie się kroi nie kruszy…następny jaki zrobię to z ziarnami 🙂 idealny chlebek tostowy do grzaneczek, wczoraj zrobiłam i już nie ma 😦

2015-10-29 19.24.39

2015-10-31 14.55.14

Składniki

240 g wody

Thermomix

Do naczynia wlać wodę , drożdże, cukier i masło mieszać podgrzewając 1 min/37 st/obr 3

Dodać mąkę i sól i wyrobić 3 minuty/interwał przełożyć ciasto do miski większej przykryć sciereczką do wyrośnięcia  w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Keksówkę ok 30 cm wysmarować masłem, ciasto po okresie wyrośnięcia podzielić na 3 części uformować kulki i włożyć do keksówki obok siebie i przykryć do wyrośnięcia na ok 30 minut. Chlebek przed pieczeniem posmarować mlekiem.

Rozgrzać piekarnik do 180st , piec przez ok 30 minut. Studzimy na kratce

2015-10-29 17.41.24

Tradycyjna metoda

Do rondelka wlać wodę , drożdże, cukier i masło mieszać podgrzewając do stopienia i wymieszania się składników, na małym ogniu. przestudzone przelać do miski dodać pozostałe składniki i wyrobić ok 7-10minut do momentu elastycznej kuli aż będzie odchodzić od ścianek miski.

Dalej postępować jak w opisie wyżej

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s