PROSTY CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

2015-10-20 12.29.04

Składniki

2015-10-19 12.26.00
Zakwas żytni aktywny

Mąkę wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy letnią wodę i krótko wyrabiamy ciasto, jedynie do połączenia składników.

Formę keksówkę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy łyżkę wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4 h i 30 minut w ciepłym miejscu.

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Chleb pieczemy ok. 40 minut.

Po wyjęciu wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.

źródło z internetu
Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s