PROSTY CHLEB PSZENNO GRAHAM NA ZAKWASIE

2015-10-20 12.28.05

Składniki

 

Wodę podgrzać ze szczyptą drożdży wymieszac do rozpuszczenia.

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i zakwas. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 3 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być po tym czasie plastyczne.

Formę keksówkę (25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Wierzch chleba skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.

Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Po modyfikacji
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s