CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE

2015-10-20 12.30.28

2015-10-19 16.56.14

Składniki:

zaczyn:

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

ciasto właściwe

cały zaczyn

Thermomix

W naczyniu podgrzac wodę z miodem, dodać zaczyn cały, mąki i sól

wyrobić 3 minuty/interwał

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem ( u mnie dwie formy jedna silikonowa 12 cm i druga taka sama tylko metalowa i ona była wyłożona papierem) namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać płatkami, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 3-4 godziny w temperaturze pokojowej(włożyłam do nagrzanego piekarnika do 40 st)

Metoda tradycyjna

W dniu pieczenia: wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem ( u mnie dwie formy jedna silikonowa 12 cm i druga taka sama tylko metalowa i ona była wyłożona papierem) namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać płatkami, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 3-4 godziny w temperaturze pokojowej(włożyłam do nagrzanego piekarnika do 40 st) Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 230 st. (góra + dół), spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne 25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce do ostudzenia.

2015-10-19 15.14.18

2015-10-19 15.14.35

2015-10-19 16.56.35

Przepis po modyfikacji małej
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s