KARKÓWKA PO KARKONOSKU

WP_20150923_14_31_20_Pro

WP_20150923_16_21_51_Pro

Składniki dla 6 osób

700 g wody

  • 6 płatów karkówki
  • ziemniaki
  • 150 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 5 kawałków suszonych grzybów
  • 2 suszone śliwki
  • olej rzepakowy
  • pieprz
  • papryka
  • przyprawa do karkówki opcjonalnie od Skworcu
  • przyprawa uniwersalna opcjonalnie
  • łyżeczka soli do gotowania ziemniaków

woda do gotowania ziemniaków 1,5 l

 

WP_20150923_14_31_09_Pro

Dzień przed gotowaniem najlepiej na noc przyrządzić karkówkę: kazdy płat lekko rozbić tuczkiem, włozyć do miski, posypać przyprawami, polać olejem (uzyskamy marynatę ) wymieszać dłonią tak aby każdy kawał mięsa był obtoczony, przykryć i wstawić do lodówki (można na noc wtedy karkóweczka przegryzie się najlepiej lub 2 godzinki przed gotowaniem)

Przed gotowaniem każdy płat rozłożyć na dolnej i górnej przystawce Varoma, zostawiając luki między plastrami aby swobodnie rozchodziła się para.

Do naczynia włożyć cebulę i czosnek rozdrobnić 3 s/5. Dodac koncentrat, grzyby, śliwki i wodę gotować 40 minut/varoma/obr 1. Po ugotowania na parze zdjąć Varomę, nałożyc miarkę na pokrywę i zmiksować 30 s/obr 7. Karkówkę przełożyć do naczynia zaroodpornego polaną sosem i przykryć folią aluminiową podgrzac piekarnik aby danie nie było zimne, na czas gotowania ziemniaczków. Można ziemniaki ugotować na gazie lub płycie w trakcie gotowania karkówki.

Podawać z ziemniakami ugotowanymi na parze: Do czystego naczynia nalać wody 1,5 l wsypać sól, włozyć koszyczek i do koszyczka ziemniaczki pokrojone w kawałki, gotować 30-35 minut/100 st/obr 1 z miarką nałożoną na pokrywę

Danie podawać z surówką lub kapustą kiszoną.

WP_20151004_12_08_16_Pro

WP_20151004_12_08_40_Pro

WP_20150923_16_22_07_Pro WP_20150923_16_22_18_Pro

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s