CIABATTA-CHLEB

20151017_094606

20151017_095329

Składniki
  • 320 g mąki pszennej typ 500 od Młyn Kopytowa
  • 120 g mąki pszennej typ 650 (plus do podsypania blatu)
  • 15 g drożdży świeżych
  • 260 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 10 g (1,5 łyżeczki soli)

Thermomix

Do naczynia miksującego wlać wodę, drożdże

podgrzać 2 min/37 st/obr 1

Dodać pozostałe składniki i wyrobić 4 minuty, przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia. Potem nagrzać piekarnik do 230 st. przed włożeniem do piekarnika chlebka należy połozyć na dno piekarnika naczynie z wodą, wkładamy chlebek i pieczemy 6 minut z termoobiegiem ( bez termoobiegu piekarnik rozgrzany ma być do 250 st) następnie temp. 200 st i pieczemy góra i dół 20 minut.

2015-10-16 17.24.26

2015-10-16 17.28.58

2015-10-16 17.29.12

Metoda tradycyjna

Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.

Po tym czasie podsypujemy blat mąką. Przekładamy ciasto i formujemy podłużną bagietkę. Kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Z dwóch stron otaczamy ciabattę rulonami ze ściereczki i przykrywamy.

Po 40 minutach wkładamy ciabattę do rozgrzanego piekarnika.

Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Pieczemy w termoobiegu przez 6 minut w 230 stopniach. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 20 minut.

Upieczoną ciabattę studzimy na kuchennej kratce.

Inspiracja po modyfikacji
Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s