CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z CZARNUSZKĄ

Czarnuszka nazywana jest czarnym kminem, a także „złotem Faraonów”. Przyprawę stanową czarne nasiona mające charakterystyczny smak-słodkawy, ale ostry i lekko palący oraz swoisty zapach. Aby uwydatnić jej specyficzny smak należy ja uprażyć. źródło

Kolejny wypiek na zakwasie polecam kochani 🙂

Jak zrobić zakwas zobaczysz tutaj

20151010_104952

Składniki

Mąkę wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy letnią wodę dodajemy czarnuszkę i krótko mieszamy ciasto, jedynie do połączenia składników.

Formę keksówkę 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżoną łyżką wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4 h w ciepłym miejscu, ja włożyłam do piekarnika nagrzanego do 40 stopni.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Chleb pieczemy ok. 40 minut.

Po wyjęciu wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Thermomix

D o naczynia wlać wodę, wsypać mąki, sól, czarnuszkę, wlać zakwas i wyrobić 2 minuty

20151010_105036

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s