PĄCZKI PIECZONE

Miód wielokwiatowy

Miód, który zawsze stanowi słodkie zaskoczenie dla pszczelarzy i smakoszy. Łączy w sobie nektar wielu kwiatów, dzięki czemu jest słodki i łagodny w smaku. Przybiera barwy od bursztynowej do czerwonej. Miód wielokwiatowy jest znakomitym elementem diety ze względu na bogactwo składników mineralnych i cukrów prostych. Wzmacnia organizm przy spadku odporności. Zawarte w nim pyłki wielu kwiatów sprawiają, iż miód ten zmniejsza reakcje alergiczne. źródło

2015-10-13 16.27.59

Składniki (na około 15 sztuk):

  • 15 g świeżych drożdży (2 łyżeczki suchych)
  • 50 ml ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej 650 ja użyłam bułkowej od Młyn Kopytowa
  • szczypta soli
  • 40 g miodu wielokwiatowego Miody Wileńskich/lub cukier
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 170 g ciepłego mleka (¾ szklanki)
  • 1 jajko
  • dżem do nadziewania, cukier puder

( ja użyłam nadzienie Zentis malinowe i wiśniowe termostabilne)

plus dodatkowo mąka do podsypania stolnicy

Wykonanie w Thermomix

W naczyniu stopić masło pokrojone na kawałki z mlekiem 4 minuty/50 st/obr 2 przelać do miseczki. Do naczynia miksującego woda, drożdże i miód podgrzać 2 min/37 st/obr 1 odstawić do wyrośnięcia na 5 minut. Dodać przesiana mąkę i sól, wlać ostudzone mleko z masłem i jajko wyrobić 3 minuty/interwał ciasto jest rzadkie i kleiste, przełożyć do miski i przykryc na 1 h do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200st.

Blat oprósz mąką, przełóż na niego ciasto klejące i opruszyć delikatnie rozklepać ciasto na grubość około 2 cm (nie zagniataj), aby nie uwolnić zbyt wielu pęcherzyków powietrza. Szklanką (wykrawaczką) wyciąć pączki, uformować kulki i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Z pozostałego ciasta lekko i krótko zagnieść ciasto, tylko by się ponownie połączyło i czynność powtórzyć.

Pączki piec przez około 7-10 minut na środkowym poziomie piekarnika do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Gotowe pączki można nadziać dżemem lub nadzieniem a następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Metoda tradycyjna

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i łyżkę miodu. Odstawić na około 5 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały miód oraz szczyptę soli. Dodaj wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło, letnie mleko i jajko. Za pomocą łyżki lub miksera z hakiem połącz wszystkie składniki (ciasto jest kleiste i mokre). Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (25 stopni) na minimum 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Blat oprósz mąką, przełóż na niego ciasto i delikatnie rozklepać ciasto na grubość około 2 cm (nie zagniataj), aby nie uwolnić zbyt wielu pęcherzyków powietrza. Szklanką (wykrawaczką) wyciąć pączki, uformować kulki i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Z pozostałego ciasta lekko i krótko zagnieść ciasto, tylko by się ponownie połączyło i czynność powtórzyć.

Pączki piec przez około 7-10 minut na środkowym poziomie piekarnika do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Gotowe pączki można nadziać dżemem lub nadzieniem a następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.

2015-10-13 14.48.06

2015-10-13 14.48.25

2015-10-13 16.26.30

2015-10-13 16.26.42

2015-10-13 16.28.19

źródło z internetu po modyfikacji

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s