MAJONEZ KIELECKI Z MIODEM

20151007_150910

Składniki

  • 1 jajko
  • olej rzepakowy 300 g
  • 1/2 łyżeczki pieprz biały
  • 15 g soku z cytryny
  • 10 g ocet balsamiczny
  • dwie łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu rzepakowego Miody Wileńskich
  • 1/2 łyżeczki soli

Odmierzyć olej, odstawić na ostrze nałożyć motylek włozyć wszytskie składniki oprócz oleju, zamknąć pokrywę nałożyć miarkę czas 1min/obr 4 delikatnie wlewać olej przez otwór w pokrywie.

Wykonanie tradycyjne: trzepaczką ubijamy wszystkie składniki powoli wlewamy olej cały czas ubijając, do zgęstnienia i otrzymania majonezu, można mikserem na średnich obrotach, ale lepszy efekt otrzymamy ubijając ręcznie 🙂

Można również blenderem:

Do pojemnika wysokiego lub słoika dajemy wszystkie składniki, wkładamy blender i miksujemy unosząc końcówkę w górę i w dół kilka razy. Około 15 sekundach majonez jest gotowy.

20151007_150950

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s