KURCZAK KFC

Pyszne porcje kurczaka 🙂 tak nam zasmakowało danie, że musiałam znowu zrobić 🙂 chłopcy bardzo zadowoleni byli..chcę podzielic się z wami teraz przepisem na świetna panierkę 🙂

20151007_175841

Składniki

Ciasto: powtórzą się przyprawy j/w
Dodatkowo:

(ja użyłam niedużego rondla, więc wlałam nie cały 1 litr około 900 g oleju rzepakowego)

sos czosnkowy

  • majonez 4 łyżki
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Porcje z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, ze skrzydełek odciąć końcówki, z podudzi zdjąć skórę i z nóżek tak samo, włożyć do miski obsypać przyprawami i porządnie wymieszać aby każdy kawałek był obsmarowany przyprawami. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet na noc.

W dniu kiedy bedziesz przygotowywać kawałki KFC, do naczynia miksującego włożyć po kolei składniki na ciasto wymieszać 5 s/obr 5. Można równiez wymieszać w blenderze 🙂

Ciasto powinno być dosyć gęste. Wlać je do miski z kawałkami kurczaka i wymieszać. Każdy kawałek mięsa musi być obtoczony w cieście.
Do plastikowego pojemnika wsypać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Wkładać kawałki kurczaka i potrząsać pojemnikiem tak, aby każdy kawałek kurczaka był dobrze obtoczony mąką.
Zrobią sie krudkowate ale to nic…wręcz przeciwnie tak ma być 🙂
W rondlu rozgrzać olej, musi być go na tyle dużo, aby kawałki kurczaka swobodnie w nim pływały. Temperatura oleju musi być dosyć wysoka (około 175 stopni) aby panierka nie nasiąknęła tłuszczem, ale też zbyt gorący olej może spowodować, że panierka się szybko zrumieni, a mięso w środku dobrze nie usmaży. Wkładać po kilka kawałków i smażyć na dosyć wolnym ogniu przez kilka minut, obserwując stopień zrumienienia. Usmażone porcje przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. I od razu przełożyć na talerz, im dłużej będą leżały na ręczniku, tym będą mniej chrupiące.
Przy większej ilości kawałków dobrze jest przygotować sobie blaszkę i nagrzać piekarnik do 80 – 100 stopni i te już usmażone kąski trzymać w cieple.
Składniki na sos połaczyć ze sobą i wymieszać, podawać tuż przed podaniem kurczaka 🙂
Smacznego kochani…
20151007_171448

20151007_175705

20151007_175729
20151007_182540

Reklamy

4 uwagi do wpisu “KURCZAK KFC

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s