CHLEB ŻYTNI Z JAGODAMI GOJI NA ZAKWASIE

WP_20150929_10_29_34_Pro

Składniki

  

Mąkę wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy letnią wodę i krótko wyrabiamy ciasto, jedynie do połączenia składników.

Formę keksówkę (25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, lub natłuścic olejem i obsypać mąką, ciasto przekładamy do środka. Zwilżona łyżką wyrównujemy wierzch, posypać ulubionymi ziarnami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4 h  w ciepłym miejscu, bez przeciągów

(włożyłam do nagrzanego piekarnika 40st)

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Chleb pieczemy ok. 40 minut.

Po wyjęciu wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.

WP_20150928_14_20_12_Pro

WP_20150928_14_20_08_Pro

WP_20150928_17_08_18_Pro

WP_20150929_10_29_57_Pro

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s