BABKA DWUKOLOROWA

Dziś będę was kusic przepyszna babką dwukolorową 🙂

Jest znakomita…łatwo się robi i szybko znika 🙂 przepis z książki Radość gotowania-Thermomix po lekkiej modyfikacji

WP_20151004_11_01_00_Pro

WP_20151005_17_30_45_Pro

Składniki

  • 200 g oleju
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu do ciast rumowego
  • 10 g kakao

U mnie w kuchni nie znajdziecie żadnej śmieciowej, sklepowej mąki :D, pracuję tylko na wysokiej jakości produktach od firmy Młyn Kopytowa 🙂 polecam serdecznie ich produkty, z wysokiej półki za niską cenę !!! tutaj przejdziecie do sklepu online, zachęcam..

Mąka pszenna typ 500
użyłam tej mąki

Wykonanie Thermomix

 Piekarnik rozgrzać do 180 st.

Na pokrywie naczynia miksującego postawić szklankę, odmierzyć 200 g oleju i odstawić.

Założyć motylek, do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier, ucierać 4min/37st/obr3

po upływie 3 min. przez otwór w pokrywie wlewać powoli olej, zdjąć motylek.

Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i aromat, wyrobić 1min/interwał

2/3 ciasta wyłożyć do natłuszczonej formy z kominem lub do podłużnej formy dł. ok. 35 cm.

Do reszty ciasta dodać kakao i wymieszać  15s/ obr4 kopystką zgarnąć kakao ze ścianek naczynia i ponownie wymieszać 6s/obr4

  Wyłożyć drugą część ciasta  do formy. Piec ok 50 – 60 min.

Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową.

Wskazówki:

Jeżeli chcemy użyć formy do babki, powinna to być duża forma z podwyższonym kominem, aby ciasto nie wyciekało przez komin podczas pieczenia. Ja użyłam z niskim kominkiem ale szeroka 🙂

WP_20151004_11_01_54_Pro

Wykonanie mikserem

Odmierzyc olej i odstawić.

W szklanym naczyniu utrzeć miękkie masło z cukrem i jajkami, jeśli już otrzymamy maślana masę puszystą delikatnym strumieniem wlać olej cały czas ucierając.

Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wlać olejek i wymieszać do połączenia składników uchwyty z hakiem. Gotowe ciasto przelac do foremki z kominkiem wcześniej natłuszczonej masłem lub podłużnej keksówki dł.35cm. Piec w rozgrzanym piekarniku 180st czas 50 minut sprawdzić patyczkiem czy nie jest surowe w środku jeśli będzie na patyczku ciasto należy jeszcze przytrzymać babkę w piekarniku ok 10minut. Gotową wyjąć i przestudzić na kratce, potem wyjąć z formy i polać polewą czekoladową

WP_20151004_11_02_28_Pro

WP_20151004_11_02_50_Pro

WP_20151004_11_03_23_Pro

WP_20151004_11_03_34_Pro

WP_20151005_17_30_17_Pro

WP_20151005_17_30_24_Pro

WP_20151005_17_31_01_Pro

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s