PTYSIE Z KREMEM BEZOWYM

Znajoma blogerka zaprosiła mnie na wydarzenie na Facebook lubię takie zabawy z innymi blogerami i znajomymi 🙂

Czasami brak czasu, ale staram się nadrobić 😉 dziś jest wpis…

20151010_163654

20151010_163709

CIASTO PTYSIOWE

  • 120 g mleka 3,2%
  • 120 g wody
  • 50 g masła
  • 150 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

PARZONA MASA BEZOWA

  • 3 białka
  • 200 g cukru
  • 120 g wody
  • sok z cytryny pół kieliszka

PTYSIE  W THERMOMIX

Do naczynia wlać wodę, mleko, masło 6 minut/100 st/obr 3, 30 sekund przed końcem dodać przesiane mąki mieszać do zakończenia, ochłodzić ciasto, do letniej masy dodac po jednym jajku mieszając 1 minuta/obr 3, przełożyć do szprycy i wyciskać na papier wyłożony na blaszce.

Pieczemy 20-25 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 st. z termoobiegiem

bez termoobiegu 190 st.

pilnować aby się nie przypaliły, ja piekę na drugiej szynie od dołu 😉

METODA TRADYCYJNA

w rondelku podgrzewamy wodę, mleko, masło jak już zagotuje się dosypujemy mąkę przesianą i intensywnie mieszamy, do momentu odchodzenia masy od garnka, przestudzić i do letniej masy dodawać po jajku i miksować hakami do wyrabiania ciasta drozdżowego do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy gęstej. Dalej postępować j/w

PRZYGOTOWAĆ MASĘ – tutaj pokazane jak po kolei 🙂

Zagotować wodę w garnku, potrzebujemy ją do parzenia białek, czyli będziemy ubijać białka z syropem na parze 🙂

Białka zimne ubić na sztywno, w rondelku rozpuścić cukier z wodą i gotować do momentu uzyskania syropu konsystencja nie bardzo gęsta, nie lejąca podobna do tężejącej galaretki, ale musi być tak że nabierając łyżką będzie spływać strumyk i będziemy mieli wrażenie że gęstnieje, to wtedy odstawić. Delikatnie wlac do bialek i ubijac na parze do momentu uzyskania lsniacej, sztywnej masy bezowej😉przelozyc do rekawa i wyciskac na podstawe ptysia

20151010_163552

20151010_163607

20151010_163641

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s