PIERŚ Z KURCZAKA A’LA KFC

Jak my uwielbiamy KFC 🙂 wy pewnie też…proponuję przygotować w domowym zaciszu takie KFC, dużo zdrowsze niż w oryginale :/ ale szczerze..opinia moich chłopców była taka, że powiedzieli nigdy więcej na KFC..ty robisz zdecydowanie lepsze i smaczniejsze 🙂

WP_20151005_16_24_31_Pro

Składniki

Ciasto: powtórzą się przyprawy j/w
Dodatkowo:
  • 1 szklanka mąki pszennej  typ 500 + 2 łyżki skrobi / mąki ziemniaczanej
  • około 1- 1,5 l oleju do smażenia

(ja użyłam niedużego rondla, więc wlałam 700 ml oleju rzepakowego)

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na dowolnej wielkości kawałki, ja pokroiłam w paski. Mięso pokrojone włożyć do miski obsypać przyprawami i porządnie wymieszać aby każdy kawałek był obsmarowany przyprawami. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet na noc.
WP_20151005_15_12_26_Pro
W dniu kiedy bedziesz przygotowywać kawałki KFC, do naczynia miksującego włożyć po kolei składniki na ciasto wymieszać 5 s/obr 5. Można równiez wymieszać w blenderze 🙂

Ciasto powinno być dosyć gęste. Wlać je do miski z kawałkami kurczaka i wymieszać. Każdy kawałek mięsa musi być obtoczony w cieście.
WP_20151005_15_14_05_Pro
Do plastikowego pojemnika wsypać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Wkładać kawałki kurczaka i potrząsać pojemnikiem tak, aby każdy kawałek kurczaka był dobrze obtoczony mąką.
Zrobią sie krudkowate ale to nic…wręcz przeciwnie tak ma być 🙂
WP_20151005_15_52_26_Pro
W rondlu rozgrzać olej, musi być go na tyle dużo, aby kawałki kurczaka swobodnie w nim pływały. Temperatura oleju musi być dosyć wysoka (około 175 stopni) aby panierka nie nasiąknęła tłuszczem, ale też zbyt gorący olej może spowodować, że panierka się szybko zrumieni, a mięso w środku dobrze nie usmaży. Wkładać po kilka kawałków i smażyć na dosyć wolnym ogniu przez kilka minut, obserwując stopień zrumienienia. Usmażone kawałki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. I od razu przełożyć na talerz, im dłużej będą leżały na ręczniku, tym będą mniej chrupiące.
Przy większej ilości kawałków dobrze jest przygotować sobie blaszkę i nagrzać piekarnik do 80 – 100 stopni i te już usmażone kąski trzymać w cieple.

WP_20151005_15_55_59_Pro

WP_20151005_16_24_39_Pro

WP_20151005_16_24_54_Pro

źródło po modyfikacji
Reklamy

8 uwag do wpisu “PIERŚ Z KURCZAKA A’LA KFC

  1. Akurat miałem dziś robić i szukałem przepisu/inspiracji w internecie, a tu proszę. 🙂 Widzę, że robisz bez płatków kukurydzianych? A co z uwielbianą przez fanów KFC chrupkością? 🙂
    Pozdrawiam!

    Polubienie

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s