BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Jest to przepis znanego cukiernika -Paweł Małecki-

przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla juz poraz kolejny wypróbowałam jego przepis i musze wam powiedzieć, że nie rozczarowałam się, wręcz przeciwnie…Bułeczki wyszły przepyszne i puchate 🙂 dzięki dodatkom jakie dodałam do bułeczek wyszły jeszcze zdrowsze..

WP_20151001_07_50_55_Pro

SKŁADNIKI:
  • 60 g zmielonych płatków żytnich od Skworcu
  • 20 g miodu rzepakowego od Miody Wileńskich
  • 20 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 ml ciepłego mleka 3,2%
  • 15 g świeżych drożdży
  • 320 – 350 g mąki pszennej typ 500 od Młyn Kopytowa + odrobina do podsypania
  • 1 jajko
  • płatki owsiane do posypania bułek

No i oczywiście mąka lekka pszenna ze sklepu Młyn Kopytowa, wytwarzana tradycyjnymi metodami. Nie zawiera żadnych dodatków (polepszaczy, wybielaczy). Mąka jasna idealna do wyrobów domowych np. pierogów, naleśników, ciast. 

Zachęcam was naprawdę do zakupu mąki jak jest w asortymencie…wypieki, pieczywo…idealne !!

TM

Do naczynia wsypałam płatki owsiane zmiksowałam 3 s/obr 4 przełożyłam do miseczki.

Do naczynia wlewam mleko ( 3/4 z 200 ml mleka, resztę zostawić do rozpuszczenia drożdży) dodaję masło i miód podgrzewam 2 minuty/37 st/obr 2 wsypuję wcześniej zmielone płatki i sól i mieszamy do połączenia i przełożyć do miseczki do ostygnięcia. Oczyścić naczynie wlać pozostałą część mleka i wrzucic drożdze 2 min/37 st/obr 1, wsypać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić 4 minuty/interwał przełożyć do miski do wyrośnięcia.

WP_20151001_08_59_38_Pro

WP_20151001_09_10_59_Pro

Metoda tradycyjna

Do miski dodajemy zmielone płatki owsiane, miód, roztopione wcześniej masło, sól i 3/4 z 200 ml mleka (resztę zostawić do rozpuszczenia drożdży).

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

W pozostałej ilości ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, wsypując mąkę, mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut i odstawiamy do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i formujemy z niego bułeczki. W zależności jakiej wielkości chcemy bułki, mi wyszło 10 sztuk. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi lub pestkami słonecznika i dyni. Pieczemy przez 15 minut

WP_20151001_09_21_21_Pro

WP_20151001_10_45_21_Pro

Taka ciekawostka dla was na temat płatków żytnich: zawarte w PŁATKACH ŻYTNICH  lignany wspomagają walkę z chorobami układu sercowo – naczyniowego. Odgrywają one również ważną rolę w profilaktyce nowotworów piersi, prostaty i okrężnicy a nawet kamicy żółciowej. Można je również dodać do domowego chleba oraz bułek. Podprażone na suchej patelni lub lekko podpieczone PŁATKI ŻYTNIE są doskonałym składnikiem musli, dietetycznych ciasteczek i batonów zbożowych. źrodło

Miód rzepakowy – najsłodszy z miodów, kremowy. Miód który jest ulubieńcem dzieci. 

Wysoka zawartość cukrów prostych w tym miodzie, łatwo przyswajalnych przez organizm, stanowi cenną odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Te same cukry czynią go łatwo również przyswajalnym przez wątrobę. W ten sposób zwiększają jej zdolność do detoksykacji, czyli odtruwania organizmu. Natomiast cholina obecna w miodzie usprawnia metabolizm tłuszczowy wątroby i polepsza funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. źródło

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s