PRZYPRAWA UNIWERSALNA Z IMBIREM

Imbir to zmielone kłącze wieloletniej rośliny uprawianej w Azji, Afryce, Australii i na Karaibach. Mocny, intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu – składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substancje mają lecznicze właściwości.

Dzięki nim imbir m.in.: ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, leczy migreny, działa przeciwobrzękowo, dba o jamę ustną, zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, polepsza krążenie krwi.

 Doskonale jednak komponuje się z korzennymi przyprawami – zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem. żródło

WP_20150924_15_53_52_Pro

SKŁADNIKI

  • 500 g warzywa suszone
  • 4 łyżki kurkumy
  • łyżka imbir mielony od Skworcu
  • 4 łyżki czosnku granulowanego
  • 10 łyżek soli morskiej gruboziarnistej
  • 4 łyżki pietruszki suszonej
Do naczynia włożyć sól zmiksować 5s/obr5,dodać pozostałe składniki zemleć 10s/obr7,jesli chcemy miec rozdrobnione warzywa lekko trzeba kontrolować przez otwór w pokrywie lepiej krócej,bo zawsze można powtórzyc czynność.

WP_20150924_15_54_45_Pro

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s