CHLEB ŻYTNIO ORKISZOWY NA ZAKWASIE

WP_20150927_10_55_49_Pro

Składniki
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej ciemnej od SKWORCU
  • 200 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
  • 300 (350 ml jeśli za gęste ciasto, konsystencja ma być lekko papkowata) ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce, aby uzyskały jednolitą konsystencję.
Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia (lub wcześniej wysmarowanej tłuszczem i odsypanej otrębami) formy o długości ok. 15 cm.
Przykryj formę folią aluminiową i odstaw na 4 godzin w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni,
Zdejmij folię z formy, spryskać chleb z góry i wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia spryskać wodą z góry.
Wyjmij chleb z formy i daj mu ostygnąć.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

WP_20150926_19_13_53_Pro

WP_20150928_11_45_02_Pro

Inspiracja
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s