CIASTO 3 BIT

WP_20150926_11_36_20_Pro

WP_20150926_11_36_52_Pro

Składniki: na blaszkę 35×23

  • 2 duże opakowani herbatników petit beurre/maślanych
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietan fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g gorzkiej czekolady


Budynie wymieszać z cukrem i połową szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wlać budynie i gotować cały czas mieszając.

Gotowy budyń przestudzić.

Masło zmiksować na puch i dodawać po jednej łyżce przestudzony budyń. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

Śmietanę ubić z 2 fixami i cukrem pudrem na sztywno.

W wyłożonej pergaminem blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to wyłożyć masę kajmakową (puszkę przed otwarciem można włożyć na chwilę do ciepłej wody, żeby masa lepiej się rozsmarowywała). Na masie kajmakowej wyłożyć drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach wyłożyć masę budyniową i równo rozprowadzić. Na masie budyniowej wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć bitą śmietanę.

Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.

 

Ciasto podawać schłodzone (najlepiej smakuje na drugi dzień).

WP_20150925_15_14_02_Pro

WP_20150926_11_39_36_Pro

                            Inspiracja
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s