BUŁECZKI ŚNIADANIOWE ZE ZŁOTYM LNEM

 Złoty len to cenne źródło kwasu tłuszczowego omega-3. Jego regularne spożywanie może chronić przed takimi chorobami jak: miażdżyca, nadciśnienie, zawał serca, udar mózgu, zaćma. 

Zapobiega powstawaniu pewnego rodzaju nowotworów: piersi, błon śluzowych, macicy, prostaty, i jelit.

MĄKA ORKISZOWA CIEMNA jest wytwarzana z wysokiej klasy ziaren orkiszu – szlachetnego gatunku pszenicy. Procesowi przemiału poddaje sięcałe ziarno. Ten rodzaj mąki doskonale sprawdzi się jako mąka do wypieku ciemnego pieczywa: chleba i bułek.

MĄKA ORKISZOWA CIEMNA świetnie łączy się z innymi typami mąki, nadając wypiekom lekkości. Można ją również zastosować jako bazę do ciemnego makaronu lub zagęszczacz do pasztetów z warzyw, zwłaszcza strączkowych.

Mąka orkiszowa zawiera również więcej błonnika, witaminy A, C i E oraz cynku i selenu. Tłuszcz zawarty w orkiszu w dużej mierze składa się z jedno-nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi.

Zapraszam serdecznie do sklepu Firmy SKWORCU, zapoznajcie się jak najszybciej z asortymentem

Zamiast cukru dodałam pysznego naturalnego miodziku od świetnego pszczelarza, który ma własną pasiekę zapraszam was do zapoznania sie z ofertą Pana Mateusza 🙂 polecam wam bardzo wypróbować miody, niskie ceny..więcej TUTAJ

WP_20150924_18_41_22_Pro

WP_20150924_18_41_34_Pro

Składniki

Woda 250 g
żółtko do posmarowania bułek
Miody Wileńskich na Facebook
Thermomix
Do naczynia wlać wodę dodać drożdże i miód, podgrzac 2 minuty/37st /obr 1 odczekać do wyrośnięcia rozczynu ok 10 minut, dodać pozostałe składniki i wyrobić 2 minuty/interwał
Wyjąć ciasto na stolnicę uformować wałek i podzielić na 9 kawałków uformować bułki i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190st piec 15 minut ewentualnie wydłużyć do 17 minut

WP_20150926_19_49_31_Pro

WP_20150926_19_49_43_Pro
Kliknij na obrazek przejdziesz do oferty sprzedaży
Wykonanie tradycyjne w rondelku podgrzać wodę z drożdżami i miód, odstawić do wyrośnięcia, Do miski przesiać mąki, dodać pozostałe składniki i delikatnie wlać wyrośnięty rozczyn wyrobić mikserem z hakiem do elastycznej kuli
dalej postępować jak w opisie wyżej


WP_20150924_18_42_26_Pro

CIEKAWOSTKA…
W ziarnach lnu znajdują się śluzy roślinne, które mają zastosowanie w medycynie jako substancje działające ochronnie na błony śluzowe oraz rany, stosowane są m.in. w chorobach wrzodowych oraz jako środki przeciwkaszlowe.
Zawierają witaminy B6, A, E oraz 6% śluzu, 40% oleju, 20% białka, enzymy i sole mineralne, żelazo, magnez, miedź, cynk i kobalt.
Len poprawia pracę jelit oraz doskonale oczyszcza organizm z toksyn.
ŹRÓDŁO
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s