CHLEBEK I BUŁECZKI Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ

WP_20150925_15_35_15_Pro WP_20150925_15_35_09_ProNa zrobienie jednego bochenka chleba lub podzielić na pół składniki i zrobić 6 bułeczek i jeden mały bochenek 🙂

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 300 g mąki chlebowej 750
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 600 g zimnej wody

Wieczorem przygotować ciasto:

Do miski mąki, sól, cukier, drożdze wodę wymieszac w jednolitą gęstą masę, konsystencja klejąco-gesta. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 godzin. Jeśli robimy jeden bochenek z tych składników to ciasto należy rozdzielić do dwóch misek poniewaz przez noc ciasto nam ucieknie z jednej miski, potem na stolnicę wyłożyć z dwóch misek 😉

Jeśli chcemy zrobić z tych składników bułeczki i chlebek to podzielić na dwie miski czyli składniki na pół 😉

Uformowanie bułek: postępujemy tak samo jak z chlebkiem tyle że kroimy 6 kawałków i uformować bułki, położyć je na papierze obok siebie zostawiając odrobinę luki między sobą.

CHLEB

Ciasto należy przełożyć na dość mocno obsypany mąką blat, złożyć w kopertę raz i taki prostokąt przełożyć na papier i do koszyka prostokątnego do wyrośniecia (papier przeznaczony do wysokiej temp 250 st) znajdziesz ten papier u mnie na blogu we wpisie chleb z naczynia.. jeśli nie masz takiego to przełożyc chleb obsypany na ręcznik bawełniany na 30 min, w tym czasie włożyć naczynie razem z pokrywką do piekarnika rozgrzać do 240 st, potem wyjąć ostrożnie przełożyć chlebek lub razem z papierem przełożyc do naczynia i włożyć do piekarnika, piec przykryty 30 min potem zdjąć pokrywę i 15 min. Wyjąć i przestudzic na kratce.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s