RURKI Z MASA BUDYNIOWĄ

WP_20150915_11_12_49_Pro

WP_20150915_11_13_18_Pro

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • masło do posmarowania rurek

krem

  • 200 g mleka 3,2%
  • 1 laska wanili lub łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 90 g cukru
  • 100 g masła
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej
  • odrobina mleka
Ciasto rozłożyć i pociąć w paski, rurki posmarować masłem i nawijać kazdy pasek na rurki tak aby nachodziły na siebie w połowie i nawijamy od wąskiego do szerszego 🙂 rogrzać piekarnik do 190st i piec na złoty kolor. Jeszcze gorące rurki delikatnie ściągamy z metalowych rurek, kładziemy na kratce do wystudzenia.

Krem

Mleko zagotować z laską wanilii, żółtka z cukrem ucieramy, do utartych żółtek dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną wszystko razem porządnie wymieszać, następnie dodać zagotowane mleko cały czas mieszając, masę przelac do garnka który ponownie stawiamy na palniku, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia kremu. Zgęstniały krem odstawiamy do ostygnięcia, masło lekko napowietrzamy mikserem dodajemy do niego przestudzony krem i wszystko mieszamy, wystudzone rurki nadziewamy rękawem cukierniczym. Czekoladę rozpuścić na palniku dodać odrobinę mleka i podgrzać.
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s