BUŁKI PSZENNE

WP_20150913_11_21_47_Pro

Składniki

woda 250 g
  • drożdże świeże 40 g
  • łyżeczka miodu
  • 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 30 g oleju
  • łyżeczka soli

Thermomix
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drozdze, miód podgrzać 2minuty/37st/obr2
Dodać pozostałe składniki i wyrobić 2min/interwał
Przełożyć ciasto do miski na 30 minut przykryte ściereczką bawełnianą, po tym czasie wyłożyć na stolnicę delikatnie obsypaną mąką i uformować wałek, pokroić na 9-10 kawałków z których uformować bułki, połozyc na blaszkę wyłożoną papierem i przykryć na 15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzac piekarnik do temp 190 st, bułki posypac przed pieczeniem mąką, i zrobić przedziałek ostrym nożem docisnąć 🙂

WP_20150913_10_56_12_Pro

Metoda tradycyjna
W rondelku podgrzac wodę z drożdżami.
Do miski wsypać pozostałe skłądniki i delikatnym strumieniem wlewać wodę, mieszając hakiem do wyrabiania ciasta przez 5minut do usyskania elastycznej kuli,
Dalej postępować jak wyżej w przepisie
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s