JOGURTOWY CHLEB NA ZAKWASIE

WP_20150917_17_38_15_Pro

Składniki

  • 160 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g mąki typ 650
  • 460 g mąki typ 500
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml letniej wody
  • jajko
  • 10 g soli
Przepis metoda tradycyjna
Do misy mąka, jajko, zakwas sól i jogurt.
Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne, bezie gęsto klejąca masa. Zostawiamy w misie na godzinę. Po tym czasie ciasto wyrabiamy mikserem z hakiem przez minutę.
Przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.
Znów ciasto wyrabiamy mikserem. Następnie formę 30 cm smarujemy oliwą, posypujemy bułką tartą  i przekładamy do środka. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy na 2-3 h.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Studzimy na kuchennej kratce.
TM
Do naczynia mąka, jajko, zakwas, sól i jogurt, wlać delikatnie wodę i wyrobić 5minut, pozostawić w naczyniu na 1h, po tym czasie wyrobić 1 minute i pozostawić w naczyniu na 1 h po tym czasie ponownie wyrobić minute i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

źródło po modyfikacji
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s