CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE

WP_20150917_15_35_18_Pro

Składniki

  • 450 g mąki pszennej typ 650 (lub 500)
  • 100 g mąki pszenno razowej (Melvit)
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 310 ml letniej wody
  • 10 g soli
  • olej do wysmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania brzegów keksówki/formy

TM
Do naczynia wsypać mąkę, wlać zakwas i dodać sól, wlać delikatnie letnią wodę i wyrobić 3 minuty. Dalej postępować jak w opisie nizej.
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól.
Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
Formę keksówkę 24cm) smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch zwilżoną łyżką.
Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 h.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Wierzch ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika.
Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszam temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
Chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

źródło po modyfikacji
Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s