CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

Ostatnio w mojej kuchni była produkcja zakwasu więc przyszła kolej na chlebki 🙂

Wy pieczecie na zakwasie? czy raczej lubicie tradycyjnie na drożdżach? wiem, że ta druga metoda łatwiejsza ale niestety chlebek na zakwasie potrzebuje dużo czasu do wyrośnięcia, i naszej cierpliwości 😉 a z tym nie zawsze jest tak jak powinno..Może namówię was jednak na taki wypiek 🙂

WP_20150915_12_04_51_Pro

Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 550 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 400 ml letniej wody
  • 10 g  soli
  • sezam czarny do posypania jednego z bochenków

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas i sól.
 Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto do połączenia składników.
Formy keksówki (12x21cm) u mnie jedna silikonowa jedna metalowa i ta druga była wyłożona papierem do pieczenia i spryskana oliwą, przekładamy ciasto do form, wierzch wyrównujemy zwilżoną łyżką, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny (u mnie piekarnik rozgrzany do 40st) przed pieczeniem jeden chlebek sypiemy sezamem. Podrośnięte ciasto skrapiamy delikatnie zimną wodą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 210 stopniach, następnie ustawiamy, temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

źródło
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s