CHLEB NA ZAKWASIE GRAHAM-ŻYTNI

Uwielbiam zarówno chleby drożdżowe, jak i na zakwasie. Nie mogłam się zdecydować jaki bochenek wyczarować tym razem, dlatego zdecydowałam, że będzie na zakwasie 🙂 myślę, że to dobry i zdrowy wybór. Chleb upiekłam na zakwasie żytnim

WP_20150915_12_07_28_Pro WP_20150915_12_08_21_Pro

Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki graham pełnoziarnistej
  • szczypta drozdży świeżych (przy młodym zakwasie)
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 50 g płatków orkiszowych + 2 łyżki do posypania
  • 10 g  łyżeczki soli
  • 350 ml letniej wody

WP_20150914_22_26_14_Pro

Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, płatki orkiszowe i sól.
Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto drewnianą łyżką do połączenia składników.
Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia, spryskać papier oliwą
(lepiej odejdzie chlebuś od papieru)
Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i posypujemy płatkami orkiszowymi. Wierzch wyrównujemy łyżką zwilżoną w wodzie. Keksówkę przykrywamy ściereczką na 5h .
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy chleb przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
10 minut przed końcem spryskać chlebek wodą z góry, będzie chrupiąca lśniąca skórka.
Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Podajemy ze swojskim masełkiem. źródło

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s