DROŻDŻÓWKI ZWIJANE ZE ŚLIWKAMI

Dziś odbyło się wydarzenie, kolejny wypiek wraz  z grupowiczami:)

super taka akcja..spotykamy sie wirtualnie w kuchni wszyscy pieczemy podany przepis i chwalimy się swoimi wypiekami 🙂

moje drożdżówki wyszły właśnie tak..a jak smakują..obłędnie ;P

WP_20150912_12_03_30_Pro

Składniki

  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 30 g drożdży świeżych
  • 80 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 280 ml letniego mleka

    Farsz:

  • 500 g śliwek
  • łyżka masła
  • 50 g cukru
  • łyżka płaska mąki ziemniaczanej
  • łyżka wody

    Masło cynamonowe:

  • 50 g miękkiego masła
  • łyżeczka cynamonu

    Wierzch:

  • białko
  • cukier puder

Przepis w Thermomix

Do naczynia wlać mleko, wsypać cukier i drożdże, podgrzać do rozpuszczenia
3 minuty/37st/obr2 pozostawić na 5 minut do wyrośnięcia
wsypać mąkę, sól i dodać masło miękkie wyrabiamy 3 minuty/interwał przełożyć do miski i przykryć, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W szklance wymieszać wodę z mąką i odstawić.
Przygotować ze składników masło cynamonowe.
W tym czasie oczyścić naczynie, przygotujemy farsz ze śliwek, wrzucic masło, wsypać cukier i zagotować 100 st/obr 1,5 wrzucić wydrylowane śliwki i pokrojone w kostkę zagotować 8 minut/100st,
2 minuty przed końcem wlać mąkę z wodą i zagotować do końca czasu, przelać do miseczko do przestudzenia.
Stolnicę opruszyć mąką wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt 0,5cm posmarować masłem wyłożyć farsz i zwinąć w roladę pokroić w paski szerokości 2-3cm położyć na blaszce wyłożonej papierem lekko spłaszczyć, pozostawić do wyrośnięcia na ok 30minut, przed wypiekiem posmarować wierzch białkiem,
piec 15minut z termoobiegiem w temp. 180st

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i miękkie masło. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 6 minut. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie i przykrywamy na godzinę.

 

W tym czasie miękkie masło łączymy z cynamonem.

Śliwki drylujemy ze pestek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rozgrzaną patelnię z łyżką masła i cukrem. Dusimy przez 10 minut. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody, dokładnie mieszamy i dodajemy do gotujących się śliwek. Całość podgrzewamy jeszcze kilka minut i intensywnie mieszamy, aby nie było grudek. Studzimy.

Wyrośnięte ciasto przekładany na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Powierzchnię smarujemy masłem cynamonowym i wykładamy farsz śliwkowy, zostawiając „ramki: ciasta wolne.

Zawijamy ciasto jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Dzielimy na 9 części, każdą z nich kładziemy na blasze i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.

 

Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika.

 

Pieczemy przez 17 minut w 190 stopniach.

Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce. Źródło 

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s