CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ DWUSMAKOWĄ

WP_20150819_13_05_33_Pro

Składniki

Kruszonka

  • 100 g krupczatki

  • 80 g cukru

  • 80 g masła

  • dwie łyżki kakao ciemne

Ciasto

  • 220 g mleka

  • 40 g drożdży świeżych

  • 90 g cukru

  • 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

  • 80 g masła miękkiego

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki soli

śliwki 250 g

TM

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodac drożdże i cukier wymieszać 2min30s/37st/obr.2

Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczną kulę 2min/interwał

dodać 3 łyżki mąki i wyrobić ponownie 1min/interwał 

Ciasto przełożyć do miski lekko natłuszczonej oliwą i odstawić do wyrośnięcia  w ciepłe miejsce, naczynie oczyścić i przygotować kruszonkę, wkładając wszystkie składniki i zmiksować 10s/obr6

 

Mikserem

Mleko podgrzać z cukrem i drożdżami, wymieszac do rozpuszczenia. Do miski wsypać mąkę i pozostałe składniki, również mleko z rondelka, wyrobić końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Składniki na kruszonkę oprócz kakao zagnieść w palcach do połączenia podzielić na adwie części i do druiej dodać kakao zagnieść razem.

Schować na chwilkę do lodówki do schłodzenia.

 

Blaszkę wyłożyć papierem i wyłożyć na nią ciasto uformować położyć owoce na górę i posypać kruszonką, piec 30minut w 150st potem 20 minut w 180st podczas pieczenia w 180st najlepeij przykryć ciasto z góry folią aluminiową aby uniknąć przypalenia

WP_20150817_18_34_11_Pro WP_20150817_18_45_00_Pro WP_20150817_18_44_52_Pro

WP_20150819_10_21_27_Pro WP_20150819_004

Reklamy

2 uwagi do wpisu “CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ DWUSMAKOWĄ

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s