CHLEBEK Z NACZYNIA

WP_20150822_10_16_34_Pro

WP_20150822_10_21_20_Pro

Składniki na ciasto chlebowe

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 300 g mąki chlebowej 750
  • 100 g mąki pszennej typ 650
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 600 g zimnej wody

Wieczorem przygotować ciasto:
Do miski mąki, sól, cukier, drożdze wodę wymieszac w jednolitą gęstą masę, konsystencja klejąco-gesta. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 godzin.
Ciasto należy przełożyć na dość mocno obsypany mąką blat, złożyć w kopertę raz i taki prostokąt przełożyć na papier i do koszyka prostokątnego do wyrośniecia (papier przeznaczony do wysokiej temp 250st) znajdziesz ten papier u mnie na blogu we wpisiechleb z naczynia.. jeśli nie masz takiego to przełożyc chleb obsypany na ręcznik bawełniany na 30min, w tym czasie włożyć naczynie razem z pokrywką do piekarnika rozgrzać do 240st, potem wyjąć ostrożnie przełożyć chlebek lub razem z papierem przełożyc do naczynia i włożyć do piekarnik apiec przykryty 30min potem zdjąć pokrywę i 15min. Wyjąć i przestudzic na kratce.
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s