CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

WP_20150623_11_58_54_Pro

Składniki

  • 150 g zakwasu żytniego aktywnego

  • 500 g maka żytnia typ 720

  • 450 g wody

  • 2 łyżeczki soli

Mąkę z solą wymieszać w misce dodać zakwas i wymieszac do połączenia. Foremka keksówka 25cm wyłożyć papierem i przełożyć ciasto, zwilżyć łyżką i uformować. Przykryć folią spożywczą i wstawić do ciepłego miejsca, u mnie piekarnik  rozgrzany do 40st. na czas ok 4godziny. Po tym czasie chlebek powinien podwoić swoją objętość, wyjąć z piekarnika i nagrzać do 210st piec ok 40minut, studzic na kratce

WP_20150621_17_17_14_Pro

WP_20150623_11_57_45_Pro

inspiracją Smakowity chleb 😉
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s