SZYNKA PEKLOWANA

WP_20150621_17_42_09_Pro

Składniki

woda 600 g

  • dwa listki laurowe

  • 5 ziarenek ziele angielskie

  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego od Skworcu

  • 3 ząbki czosnku zgniecione nożem

  • szynka wieprzowa 1,200 kg

  • 3 łyżki Peklosmaczek od Tradismak

  • siateczka od Tradismak

  • 1 łyżka czubata przyprawy „Rozkoszna” od Tradismak

  • 4 ząbki czosnku, przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku

  • 3 łyżki oliwa z oliwek

  • majeranek 1 łyżeczka czubata

na rurę średnica 100 naciągnąć siateczkę, na końcu zaciągnąć gumką z siateczki

WP_20150616_004

Powyżej zdjęcie pokazuje jak włożyć szynkę w siateczkę 🙂 gdy już będziemy mieli mięsko na szyneczkę opłukane i osuszone wrzucamy do rury i wyciągamy rurę z siatki i z drugiego końca zaciągamy gumką aby zamknąć 🙂

Przygotować marynatę peklującą: wodę zagotować, do garnka włożyć czosnek zgnieciony, liście laurowe, ziele, pieprz zalać wodą przegotowaną, ostudzić, gdy będzie już letnia lecz nie zimna woda wsypać peklosmaczek, wymieszać. Ponakłuwać mięso w kilku miejscach.

Mięso włożyć do dość ciasnego garnka, najlepiej aby mięso weszło ciasno, chodzi o to aby nie było dużych dziur po bokach od ścianek (gdy będzie ciasno to idealnie zakryje nam marynata szynkę. Zalać mięso przygotowaną marynata i przykryć pokrywką wstawic do lodówki na 5 dni, każdego dnia obracamy szyneczkę w garnku. Po 5 dniach wylać marynatę, szynkę opłukać z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym, przygotować czosnek, oliwę i majeranek i przyprawę Rozkoszna, wszystko razem wymieszać i natrzeć porządnie szynkę przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do 200st, wstawić naczynie zaroodporne z szynką na sam dół i piec pod przykryciem, nastawić czas 1 godzina, obracać od czasu do czasu, jak już będzie 15minut do końca zwiększyć temp.220st i funkcja grill z termoobiegiem. Wyjąć, ostudzić przed krojeniem 🙂

WP_20150621_15_01_08_Pro

WP_20150621_16_19_43_Pro

WP_20150621_16_20_10_Pro

WP_20150621_17_40_57_Pro

WP_20150621_17_41_07_Pro

WP_20150621_17_43_07_Pro

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s