MAJONEZ

WP_20150606_015

Składniki

  • 1 jajko

  • olej rzepakowy 300 g

  • 1/2 łyżeczki pieprz biały

  • 15 g soku z cytryny

  • 10 g ocet balsamiczny Lidl

  • dwie łyżeczki musztardy sarepskiej

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

Odmierzyć olej, odstawić na ostrze nałożyć motylek włozyć wszytskie składniki oprócz oleju, zamknąć pokrywę nałożyć miarkę czas 1min/obr 4 delikatnie wlewać olej przez otwór w pokrywie.

Wykonanie tradycyjne: trzepaczką ubijamy wszystkie składniki powoli wlewamy olej cały czas ubijając, do zgęstnienia i otrzymania majonezu, można mikserem na średnich obrotach, ale lepszy efekt otrzymamy ubijając ręcznie 🙂

WP_20150606_014

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s