TORT Z TRUSKAWKAMI

WP_20150606_012

WP_20150606_021

Składniki:
Ciasto (składniki na 1 blat):

  • 80 g mąki pszennej typ 500  Młyn Kopytowa

  • 15 g skrobi ziemniaczanej

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 65 g jogurtu naturalnego

  • 55 g masła

  • 80 g cukru

  • 1 jajko

  • 130 g truskawek

Poncz:

  • sok z połowy pomarańczy

  • niecałe ½ szklanki wody

Krem:

  • 250 g serka mascarpone

  • 600 g słodkiej śmietany 30- 36%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • ok. 350g truskawek

W misce wymieszać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę i jogurt. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na cieście wyłożyć umyte, osuszone i drobno pokrojone truskawki.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. do suchego patyczka w temperaturze 170°C (grzałka góra-dół).

W ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty ciasta.

Blaty pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować poncz. Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.

Przygotować krem. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Krem podzielić na 4 części. Połączyć ze sobą 3 części i dodać do kremu truskawki drobno pokrojone.

Na paterze ułożyć blat ciasta z truskawkami. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć krem z truskawkami. Przykryć blatem kolejnym i znowu krem, znowu blat i krem, boki ozdabiamy kremem. Jeśli pozostało jeszcze kremu, można włożyć do szprycy i zrobić ozdobne rozetki 🙂

Tort wstawić na 3 godz. do lodówki.

WP_20150606_001

WP_20150606_006

WP_20150606_007

WP_20150606_008

WP_20150606_009

WP_20150606_010

WP_20150606_011

Przepis po modyfikacji 
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s