GRILLOWANY ŁOSOŚ Z SALSĄ

 

WP_20150604_008

Składniki

Salsa

  • 1 cebula, pokrojona w piórka

  • 1 łyżka imbiru, mielonego

  • 1 mango, dojrzałe, umyte, obrane, pokrojone w drobna kostkę

  • 2 pomidory, umyte, pozbawione skóry i pestek, pokrojone w drobną kostkę

  • skórka i sok z pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej

  • 1 pęczek pietruszki, umytej, posiekanej

  • 3 łyżki mięty, umytej, posiekanej

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • 2 filety z łososia przekroić na pół, umyte, pozbawione łusek

  • sól

  • świeżo mielony pieprz cytrynowy

  • niewielka ilość oliwy z oliwek

  • 240 g ryżu basmati

Salsa

Pokrojoną w piórka cebulę przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę  imbiru, 1 obrane, pokrojone w drobna kostkę mango oraz 2 pokrojone w drobną kostkę pomidory. Z pomarańczy ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok i dodajemy do salsy. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, posiekaną miętę i  oliwę z oliwek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy, następnie salsę wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Łosoś

Filety z łososia kroimy na podłużne kawałki, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Patelnię grillową smarujemy oliwą mocno rozgrzewamy. Łososia układamy skórą do góry i grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerz wykładamy ugotowany ryż basmati. Obok nakładamy salse, na nią kładziemy łososia i pokrywamy go niewielką ilością salsy.

WP_20150604_005

 

WP_20150604_007

Przepis po modyfikacji
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s