ZAPIEKANKA Z KALAFIORA I FASOLKI SZPARAGOWEJ

Kochani dziś serwuję zapiekankę, zaszalałam w kuchni,

rodzinka się zdziwiła 😉

Może i wy się skusicie? jeśli lubisz kalafior, fasolkę szparagową,

jesteście ciekawi? zapraszam…

WP_20150528_009

Składniki

woda 500 g

  • kalafior średniej wielkości

  • sól

  • kilka fasolek szparagowych

  • dwa jajka

  • jeden trójkącik serka topionego cheddar

  • szczypiorek

  • ziemniaki/można pominąć

  • kulka mozarella

dodatkowo dwa plastry sera wędzonego

sos beszamelowy

  • dwie łyżki masła

  • dwie łyżki lekko czubate mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

  • dwie szklanki niepełne mleka 1,5%

  • 2 szczypty gałki muszkatałowej

  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej/morskiej

naczynie do zapiekania od Lidl Polska

Kalafior podzielić na różyczki, ugotować z łyzeczką soli, ja ugotowałam w thermomix (nalać do naczynia wodę dodać sól, włożyć koszyczek i do koszyczka ziemniaki ustawić czas varoma/20minut/obr1

Przygotować sos: w rondelku stopić masło dodac mąke i chwilkę na średnim ogniu mieszamy nie mozemy doprowadzić do tego aby zciemniała 😉

dodajemy mleko i przyprawy, energicznie mieszając na ogniu ok 10minut aby nie było grudek, zdjać z ognia gdyby wyszły zmiksować blenderem

dodać serek i rozbełtane jajka, wymieszać.

Naczynie wysmarowac oliwą.

Do naczynia na dno rozłożyć fasolkę pozbawioną koniuszków, kalafior również, rozgrzac piekarnik do 170-180st z termoobiegiem zalać sosem, na górę pokrojony w plastry ser mozarella i ser wędzony,  zapiekać 15minut.

WP_20150528_005 WP_20150528_007 WP_20150528_008

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s